Kursuppgift 4 - böcker och läsning
Introduktion
Jag har valt att använda mig av boken ”Till vildingarnas land” av Maurice Sendak för att utföra min boksamtalsuppgift. Boken handlar om en liten pojke som busar och som på grund av allt bus blir skickad i säng utan mat utav sin mamma. Pojken som heter Max börjar fantisera om ett främmande land dit han reser med båt och stöter på ett folk med monsterlika utseenden som kallas vildingar. Han blir kung över dem och hittar på ännu mer bus, men här blir han respekterad för allt det roliga han hittar på. Efter ett tag blir han dock trött på att busa och börjar längta hem till sin mamma. Boken slutar med att Max kände sig manad att åka hem vilket han sedan gjorde.
Anledningen till att jag valde just den här boken var eftersom jag tycker att bokens handling och text får liv och blir så verklig när man får uppleva de vackra bilderna till. Efter att jag läst och tittat i boken några gånger så förstår jag nu helt och hållet varför jag fått höra att det ska vara ”bilderböckernas bilderbok”.
Planering
Jag har valt att utföra uppgiften tillsammans med fyra barn då jag känner att barnen får ut mer utav boksamtalet än om de varit fler. Om de är för många finns det nämligen en risk att några av barnen kommer i skymundan och inte vågar delta lika aktivt som de gjort i en mindre grupp (Eriksen Hagtvet, 2006). En annan anledning till att jag vill att det ska vara en liten grupp barn är eftersom jag vill att de allihop ska sitta nära mig så att de ser texten och bilderna samtidigt som jag läser. Barnen kan hänga med i texten och härma ord som läses och därmed utveckla sina läs- och skrivkunskaper (Fast, 2008).
Jag samlar barnen och läser för dem i en lugn miljö inne i ett rum där de kan skärmas av från de andra barnen på förskolan. Vi sätter oss i en soffa och jag börjar läsa boken för dem. Under tiden jag läser så ställer jag frågor kring boken och dess innehåll, ett exempel på några frågor jag kommer att använda mig utav är följande:
- Brukar ni busa med era föräldrar ibland?
- Vad ser ni på bilderna?
- Hur ser vildingarna ut?
- Tycker ni Max var en rolig kung?
Själva innehållet i de frågorna jag ställer är inte de viktigaste utan att de lockar barnen till att diskutera och reflektera. Jag vill främja en ”här-och-nu” dialog där varje barn känner att de får uppmärksamhet och att jag lyssnar på dem och vill höra deras åsikter (Eriksen Hagtvet, 2006).
Reflektioner och förväntningar
Jag tycker att det ska bli riktigt roligt att genomföra den här uppgiften och jag tror att jag ska göra det så fort jag kommit ut på min VFU. Detta eftersom jag vill se hur barnen reflekterar och funderar kring boken, att få veta vad som intresserar dem och om de tycker att det är en bra bilderbok.
Referenslista
- Eriksen Hagtvet, Bente (2006). Språkstimulering. Aktiviteter och åtgärder i
förskoleåldern. Stockholm: Natur och Kultur. 271 s
- Fast, Carina (2008). Literacy: i familj, förskola och skolaH. Lund:
Studentlitteratur. 168 s.